HØSTEN

Høst og vinter er tiden for å trekke inn; både inn i hus og inn til seg selv.
Som mange av dere vet, så er jeg svært glad i naturen og finner mye støtte i hvordan naturen fører seg gjennom sitt liv; gjennom årene sine.

I mitt yrke som yogalærer underviser jeg blant annet Tradisjonell Yin yoga (tidligere kalt Taoistisk yoga) hvor de fem elementer, med tilhørende årstider og organer, er det filosofiske og medisinske fundamentet. De Fem Elementer (DFE) ligger til grunn for Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM/TCM).

Her er det mye klokt å ta med seg på vår ferd gjennom livet.

Huang di Nei Jing – Den gule keisers klassiker – sier om høsten:
«Etterårets tre måneder (høsten) er den tid på året hvor alle ting finner sin form og det er balanse mellom himmel (Yang) og jord (Yin).
Himmelens qi begynner å blåse voldsomt, jordens qi er roligere og endrer farge (se bildet).
Det er hensiktsmessig å legge seg tidlig til å sove og stå tidlig opp når hanen galer. Dette for å bevare et rolig sinn og unngå høstens drepende virkninger, å harmonisere åndens qi for å motvirke høstens barske påvirkning på vår livskraft, vår qi, samt å rense lungenes qi. På denne måten gjør du som menneske det du kan for å gi næring til ditt liv.
Å handle i motsetning til dette, vil skade lungene, og man vil ide av diarre med uforløste matrester om vinteren, fordi man vil være bundet til en tilstand med utilstrekkelig qi, livskraft, til å kunne håndtere vinteren på en god måte”.

Gammel kunnskap sier altså at høsten skal benyttes til å klargjøre til vinteren. Aktivitet skal utføres, men ikke stjele av din energi. Vær aktiv, men med måte. Hvil nok og pass på lungene. Høsten er den tid hvor mange blir forkjølet, får bronkitt og lungebetennelse.
Ved å sørge for å leve i balanse, kan man altså unngå dette.

Hvordan; hvile godt, trene godt, uten å overdrive og lytte innover.

Høstens Yoga Nidra serie kan være en måte å gjøre dette på.
Praksisen kan bidra til å balansere ditt nervesystem ved å tone ned stress og fremme ro.

Hjertelig velkommen til en helsebringende time.

Her info finner du her: Klikk her.