En prat med min yogalærer Peo om Pratyahara.

En av yogaens 8 lemmer iht. Patanjalis Yoga Sutra er Pratyahara.
Ordet Pratyahara kan forstås som “sinnets tilbaketrekning fra sansene”.

I dagens digitale samfunn mottar vi en mengde informasjon, om alt fra lokale nyheter, verdens nyheter, hva naboen har hatt til middag, til kjente/ukjente mennesker opp- og nedturer, mer eller mindre korrekte nyheter osv. I tillegg bor mange tett på hverandre og vi utsettes for mange inntrykk mot alle våre sanseorganer.

Hvis vi går kun 20 år tilbake i tid, var dette annerledes.

Et spørsmål som jeg ofte stiller meg selv er om vi er i stand til å håndtere alt dette på en nærende og god måte?

Et annet spørsmål jeg føler melder seg, er om vi klarer å opprettholde en indre kontakt med oss selv, når vi får så mye ekstern input. Mister vi oss selv og kontakten innover til? Hva styrer våre beslutninger og vårt følelsesliv?

Hvis vi har yogabrillene på, er vår evne til konsentrasjon og det å finne ro relevant. Dette er spesielt viktig for konsentrasjons- og meditasjonspraksis. Yoga handler dog om hele mennesket, så man kan vel si at all yogapraksis påvirkes av graden av tilstedeværelse i en selv.

I denne episoden tar Peo oss med inn i den faglige forståelsen av Pratyahara, samt deler noen tanker om hvordan praksisen er fortsatt relevant for det moderne mennesket.

God lytting 💝

Klem, Anita